Parker Bilal – De donkere straten van Caïro

Over onbekend Egypte

Soedanese/Engelse thriller rond de ex-politie-inspecteur Makana in Caïro.

Demonstraties, gewonden, doden: het Egypte van piramides en farao’s heeft al jaren afgedaan. Het land staat nu vooral in de schijnwerpers wegens de onlusten die maar niet lijken te eindigen. Egypte heeft zichzelf nog steeds niet teruggevonden.

Het hart van het land klopt echter ongestoord door: het leven in de miljoenenstad Caïro zal niet veel veranderen, onlusten of niet op het Tahrir-plein. In haar kronkelige en overbevolkte straten worden eeuwenoude beroepen nog steeds uitgeoefend en tussen de ambachts- en koopmanslieden bevinden zich natuurlijk ook mensen die niet helemaal eerlijk aan hun geld komen. Zoals elke wereldstad, kent ook Caïro zijn misdaden.

En dus is het een ideale setting voor een thriller, met in de hoofdrol een ex-politie-inspecteur, die terwijl hij een zaak oplost, ook nog eens wat ongezouten kritiek spuit op de Egyptische samenleving: omkoping, religieuze groepen die steeds meer macht krijgen en buitenlandse criminelen met vingers in de toeristenpap. De Engelse schrijver Parker Bilal, pseudoniem voor Jamal Mahjoub, groeide niet ver van Egypte op, in Soedan. De uit Soedan gevluchte ex-politie-inspecteur Makana is zijn creatie, die wat mij betreft helemaal geslaagd is.

Makana zit behoorlijk aan de grond als hij vrij onverwacht een opdracht toegespeeld krijgt. Hij heeft geen andere keuze dan voor de supermachtige magnaat Saad Hanafi aan de slag te gaan. Hij moet Adil Romario opsporen, Hanafi’s oogappel en ster van zijn voetbalteam die al dagen zoek is, en daarvoor volgen we Makana kriskras door de stad. Hij klopt voor onderzoek aan o.a. bij een voetbalcoach, een Russische miljonair en een aantal dames van verschillend allooi, tussendoor bezoekt hij vrienden en eettentjes en zo stuit hij op een andere zaak: die van de Engelse Liz Markam die op zoek is naar haar dochter die ze lang geleden in Caïro is kwijtgeraakt. Een niet opgeloste zaak, die nu een nieuwe wending krijgt en die Makana niet kan laten liggen, vooral na de raadselachtige woorden van een geheimzinnige koopman in de donkere straatjes van de soukh.

En zo ontvouwt zich een onderhoudend en spannend verhaal dat zich afspeelt in een vrij onbekend Caïro. Hoewel het verhaal natuurlijk over onfrisse praktijken gaat en Caïro niet een van de schoonste steden is, is het fris en vlot geschreven, met een sympathieke hoofdpersoon, die ons Caïro niet alleen laat doorkruisen, maar ook laat ruiken en voelen. Stoffige straten, slaperige cafés, stinkende wateren, bruisende hotels en casino’s, maar ook pijnlijke politieke ontwikkelingen vormen het decor van deze sympathieke thriller.

Parker Bilal – De donkere straten van Caïro (The Golden Scales, vert. Kathleen Rutten), De Geus 2012

Leeslinks
Politie-inspecteurs in verre landen:
Karin Brynard – Moord op Huilwater
Vikram Chandra – Godenspelen
Petros Markaris – Bloedrechters