Jennifer Egan – Manhattan beach

Onder het wateroppervlak

Amerikaanse roman over een jonge vrouw die zich in de crisisjaren inzet voor haar familie.

Anna, een klein, onzeker meisje dat veel van haar vader Eddy houdt. Hij neemt haar mee op werkbezoeken, zo ook naar het huis van de rijke Dexter Styles. Anna heeft geen idee over het werk van haar vader, daar is ze nog te jong voor, maar zelfs wanneer jaren later haar vader op een dag gewoon verdwijnt, heeft ze geen enkel idee wat hij deed. Het kleine onzekere meisje groeit uit tot een meid die voor haar moeder en gehandicapte zusje Lydia moet zorgen. Ze zet haar tanden in die taak, ook in haar wens om duiker te worden. Dankzij de oorlog zijn die er niet genoeg en mag Anna bewijzen wat ze kan. Ze blijkt goed en weet zich stoer staande te houden tussen haar collega mariniers. Ondertussen heeft ze ook Dexter Styles weer ontmoet en weet ze deze rijke gangster voor haar karretje te spannen. Even lijkt er liefde in de lucht, totdat ze hoort dat Styles te maken heeft met de verdwijning van haar vader.

Het zou een spannend verhaal kunnen zijn, maar de schrijfster is te diep in de huid van Anna gekropen, die eerst op onzekere benen opgroeit en zich dan ontpopt als sterke vrouw, die moet opboksen tegen de minderwaardige rol van de vrouw in de maatschappij. Ze maakt sprongen in de tijd en met personages, die niet helemaal gelijk lopen en zo komen we aan best wel een rommelig verhaal, dat ze per se in het tijdsbeeld wilde persen van de crisis- en oorlogsjaren (rond 1940) in New York.

Maar het is wel dit tijdsbeeld en de sfeer die het verhaal uitstraalt, die de harten van de meeste lezers heeft gewonnen. Het boek wordt alom bejubeld. Ik mis een beetje de bravoure die de schrijfster had in haar eerste roman Bezoek van de knokploeg, die haar in 2011 de Pulitzer prijs bracht: een originele stem met goeie verhalen. Die is in deze roman, die misschien iets te veel noten op zijn zang heeft, teloor gegaan.

Jennifer Egan – Manhattan beach, (Manhattan Beach, vert. Arjaan en Thijs van Nimwegen), De Arbeiderspers 2017
Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:

Bezoek van de knokploeg

Een iets meer zinderend boek met tijdsgeest van New York:

Alice Hoffman – Het museum van zonderlinge zaken

Een andere kijk op New York rond 1940:

Michael Chabon – De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay

Over de maffia in New York:

Ed Falco – De Corleone’s

New York als migrantenstad:

Edgar Hilsenrath – Fuck America

Geef een reactie