Dawn Clifton Tripp – Springtij

Liefde op orkaansterkte

Amerikaanse roman over 3 vrouwen in een klein kustplaatsje te Massachusetts.

Elisabeth woont het gehele jaar in Westport Point. Wanneer de toeristen vertrekken, vertrekt ook haar zoon met haar kleinkind Eve, een meisje dat vroeger met eten haar verdriet om haar overleden moeder wegschilderde.

In de aardappelkelder van het grote huis van Elisabeth woont Maggie, een exotisch meisje van wie niemand weet waar ze precies vandaan komt. Maggie zorgt voor Elisabeth en ook voor Eve, wanneer zij in Westport verblijft.

Jake en Wes zijn de zonen van een plaatselijke arbeider. Wes is een visser en een smokkelaar die zijn ogen op Maggie laat vallen. Metselaar Jake is al van kindsbeen af aan getroffen door de schoonheid van Eve, die op een dag als een dame met een architect terugkomt naar Westport.

De harten strekken en buigen. Het leven gaat langzaam naar het jaar 1938 waarin de grote orkaan New England langs de kust voorbij zal trekken. Het is een sfeervolle debuutroman waarmee de Amerikaanse schrijfster Dawn Clifton Tripp haar entree maakt in de literaire wereld. Meerdere liefdes en levens volgen een stroom die gaat worden opgeschrikt door een beruchte orkaan, New England, die in 1938 voor de nodige schade, doden en gewonden zorgde.

Het lot van de personen uit Springtij zal zich verbinden met deze allesverwoestende storm. Elisabeth die aan het einde van haar leven is en terugdenkt aan de doden op haar pad. Vooral aan diegenen die het leven lieten in Ierland, het land dat zij met haar familie ontvluchtte tijdens de mislukte aardappeloogst die een enorme hongersnood veroorzaakte.
De dromerige Eve, die al vroeg haar moeder verloor en nog niet helemaal zeker weet wat ze van het leven wil, tot ze de sterke handen en de verliefde blik van Jake voelt.
Maggie die een chaotisch begin van het leven doormaakte en uit een ver exotisch oord komt, maar die haar leven nu op de rails heeft en niet graag ontregeld raakt, ook al valt ze voor een kort moment voor de gewelddadige Wes.
De oude Ben Soule die sinds hij per ongeluk de handen van Elisabeth aanraakte haar nooit meer onder ogen durfde te komen, maar bleef dromen over de mooie vrouw in het grote huis.

Op de achtergrond een kustplaatsje in Massachusetts van 1913 tot 1938. De dranksmokkel viert hoogtij, de economie gaat dusdanig goed dat steeds meer mensen een tweede huis aan de kust kunnen bouwen, ook in het dorp gaat men langzaam de armoedegrens over. Restaurants openen hun deuren, de vissers doen goede zaken met de toeristen. Maar dan komt er een storm op die geheel onverwacht tot een orkaan uitgroeit. Niemand die ooit zulke natuurkrachten heeft aanschouwd. Niemand die de schade in kan schatten.

De spanning wordt langzaam opgebouwd. Dromerige karakters die met hun liefdes worstelen, stevenen onbewust af op een grootse natuurramp, die net zo ongrijpbaar lijkt plaats te vinden als de levens van de hoofdpersonen. Humoristische ooggetuigen zoals de vierenzestigjarige postjuffrouw Millie Tripp die zich veilig waande in haar stenen huis, tot het moment kwam dat ook zij werd opgenomen door de storm, de oude Ben Soule die de wind wilde gebruiken om uit te vliegen als een heuse Icarus, de mannen van de Shuckers Club die onverstoorbaar probeerden hun kaartspelletje voort te zetten.

Springtij is een boek dat je met zijn sfeerzetting en zijn aangrijpende karakters meteen weet te boeien.

Dawn Clifton Tripp – Springtij (Moon Tide, vert. Sophie Brinkman) Prometheus, 2003

Leeslinks

Sfeervolle Amerikaanse roman met dranksmokkel als achtergrond:

Jeffrey Lent – Herfst

Over andere orkanen:

Jean Vautrin – Het jaar van de orkanen

Nog meer sfeervolle Amerikaanse plattelandsromans:

Jesmyn Ward – Het lied van de geesten
Annie Proulx – De laatste troef
Melinda Haynes – Krijtstad
Melinda Haynes – Moeder van Pearl
Steve Yarbrough – Levende Geesten
Thomas Savage – Het geweld van de hond
Gina B. Nahai – Zondagsstilte
Donna Tart – Mijn kleine vriend