Adolf Schröder – Het kaartspel

Winnen of sterven

Spannend Duits verhaal over een student die een archief van een oude vrouw moet opruimen.

Kaartspelen en andere spelletjes waren in de oorlog niet alleen een tijdverdrijf voor zowel burgers als soldaten op het slagveld en hadden niet alleen geld als inzet. In de roman Amphitryon kunnen we lezen hoe er door soldaten werd geschaakt met als inzet iemands identiteit.

In Het kaartspel van Aldolf Schröder brengt het lot Markus bij de oude teruggetrokken dame Selma Bruhns. Tijdens de enkele dagen dat Markus daar de orders van de oude vrouw uitvoert, groeit er een zekere band tussen hen. Markus snapt helemaal niets van zijn taken, maar begrijpt dat er veel vanaf hangt voor de oude vrouw die alleen met een leger katten lijkt te leven.

Net zoals voor Markus is het voor de lezer ook tot de laatste bladzijde spannend waarom hij in het huis is. De spanning wordt al meteen opgezweept als reeds op de eerste bladzijdes blijkt dat na het avontuur met de oude dame Markus op het politiebureau is geroepen om te getuigen bij de moord op Selma Bruhns. Is hij een simpele getuige of is hij een verdachte?

Adolf Schröder weet deze spanning met immer meer gegevens op te bouwen tot een mysterie dat pas op de laatste pagina’s wordt opgelost. De Duitse schrijver, die behalve taxi rijdt, ook hoorspelen, tv-scenario’s en kinderboeken schrijft, openbaart in dit boekje weer eens een van de gruwelen van de oorlog: winnen of sterven, waarbij winnen geen geluk brengt. Een klein formaat boekje dat je in één adem uitleest.

Adolf Schröder – Het kaartspel (Das Kartenspiel, vert. Gerda Meijerink) Ambo, 2002

Leestips
Over een ander verborgen oorlogsdrama:
Bernhard Schlink – De voorlezer
Over een allesbepalend schaakspel:
Ignacio Padilla – Amphitryon