Yasushi Inoue – Het jachtgeweer

De turquoise kimono

Japanse roman over ontrouw en geheimen.

Het is al zo lang geleden dat ik de boeken van Simone de Beauvoir las, dat ik niet meer weet bij welke van haar romans of essays ik behoorlijk overstuur raakte van haar verhaal over een oudere vrouw, die er achter komt dat haar man al langere tijd een relatie met een jongere vrouw had (De mandarijnen?). Ik was toen nog jong en in mijn eerste relatie. Deze nachtmerrie bleef als een zwaard van Damocles boven iedere relatie hangen. Is je partner wel eerlijk?

Nu is er dit prachtige kleinood van de Japanse schrijver Yasushi Inoue, een populaire schrijver in Japan, maar internationaal nog niet echt doorgebroken. De titel Het jachtgeweer doet niets vermoeden van de verpletterende inhoud.

Het verhaal is simpel. De verteller heeft een gedicht over een jager gepubliceerd in een jachttijdschrift: een man die met geweer over de schouder, zijn hond voor hem uitrennend, het bos in gaat. Er is een lezer die zich in het gedicht meteen herkent en de verteller een brief schrijft. Misschien was het hem een troost te weten dat een iemand zich interesseerde voor zijn persoon. Daarom komt hij met het vreemde verzoek aan de verteller om drie later toegestuurde brieven te lezen. “Mensen zijn dwaze wezens, die graag willen dat anderen weten wie zij werkelijk zijn.”

De eerste brief is van Shoko, wiens moeder Saiko net is overleven. Zij doet een vreselijke ontdekking en schrijft wat en hoeveel haar dat doet aan Misugo, een familievriend. De volgende brief is van Saiko’s beste vriendin en steun en toeverlaat van Shoko. Midori, die aan haar man Misugo schrijft dat ze wil scheiden. Hierin komen nog meer feiten aan het licht. Tenslotte is er de brief van Saiko, ook aan Misugo gericht.

De brieven zijn elegant en opbouwend geschreven. Kleine anekdotes over eenzame levens, grote liefde, verraad. Sierlijk en opzichtig, zoals de kleurige kimono van Saiko, die ze droeg een dag voor haar dood, niet wetende dat die haar verraden had.

Het zijn prachtige brieven over gewetenswroeging, trots, liefde en verraad, met schokkende details. En heel veel pijn. Een boekje om echt stil van te worden, een boekje over dezelfde pijn die Simone de Beauvoir beschreef in een van haar boeken. Alleen zijn deze brieven nog eerlijker en daarom des te pijnlijker. Een Japans juweeltje dat Yasushi Inoue hopelijk zijn internationale doorbraak gaat geven.

Yasushi Inoue – Het jachtgeweer (Ryo¯ju, vert. Jacques Wersterhoven, inleiding: Ivo Smits), Bananafish 2018

Leestips

Van dezelfde schrijver:
Stierensumo
Vreemdgaan:
Claire Keegan – Op het allerlaatste moment
Karen Connelly – De meisjeskleedkamer
Emma Straub – Badgasten