Vakantieboeken: België

Luchtige vakantieboeken om te ontspannen, of om iets te leren over het land.

België

Buurland België is populair voor korte uitstapjes, vooral naar de Ardennen, een vergeten streek in de literatuur. Belgische schrijvers hebben het vaak over het verleden en zijn meesters in ‘de oude tijd’ beschrijven. De grootste hiervan is misschien wel Edwin Mortier, die door zijn hele oeuvre bewijst dat hij schildert met woorden en zo het kleine, vroegere leven als een poëtische impressionist kan vereeuwigen.
Belgenmoppen waren lange tijd populair, maar nu wordt er in zekere zin opgekeken naar de heerlijk ontspannende Belgische humor. Er zit ook veel humor in de Belgische literatuur. Zoals in het werk van de schrijver en theatermaker Tom Lanoye. Hij is net als Herman Brusselmans een enfant terrible van de Belgische literatuur, dankzij provocerende uitspraken.
Ook de wereldoorlogen spelen een rol in de literaire Belgische wereld. Wierook en tranen van Ward Ruyslinck is een van de klassiekers. Enkele jaren geleden wist Stefan Hertmans door te dringen op de lijst van Grote Belgische Romans met Oorlog en Terpentijn.
België telt talloze gevierde auteurs, die meer met hun taalgebruik opvallen dan met hun beschrijving van de Belgische ziel. De grootste woordkunstenaar is Peter Verhelst, wiens werk vaker naar het poëtische helt, dan naar het verhalende. Ook Peter Terrin is een eigenzinnige schrijver. Toch verschijnen er soms nog wel verhalen, die misschien niet hoog scoren, maar beslist de moeite zijn om te lezen, omdat ze een hoekje van het Belgische leven laten zien. Hier 4 ongecompliceerde boeken, die je als typisch Belgisch kunt betitelen.

Uit de eerste drie romans van Erwin Mortier spreekt een zekere weemoed naar het leven toen de schrijver nog kind was en de wereld een magisch paleis leek. Met prachtige woorden vertelt hij zijn verhalen over oude familieleden en jeugdtaferelen, zoals in Mijn tweede huid.

Tom Lanoye is niet alleen bekend dankzij zijn boeken, maar ook met theatervoorstellingen, televisieoptredens en provocerende uitspraken. Inmiddels een beroemde Vlaming, begon hij zijn carrière min of meer met de vier-verhalen-bundel Een slagerszoon met een brilletje.

Stefan Hertmans schreef een ontroerende roman over zijn opa. Naar aanleiding van brieven en verhalen probeert hij het leven te reconstrueren van een jongeman vol ambities, die zijn dromen zag sneuvelen in de Eerste Wereldoorlog. Een prachtig geschreven, zeer aantrekkelijk boek: Oorlog en terpentijn.

Gerda Dendooven is geen grote naam in de literatuur, maar schreef een prachtige roman, die me niet makkelijk losliet: hedendaags, Belgisch en, ook al is het een beetje somber, toch als vakantieliteratuur aan te bevelen: Tabac.