Thomas Hardy – Ver weg van het stadsgewoel

Heerlijke romantiek

Engelse plattelandsroman uit 1874.

Of Engeland nu in of uit Europa is, de Good Old England zal een blijvende herinnering zijn. Nog ver voor machines de mars van verandering inzetten, de techniek zich zo snel ontwikkelde dat het nauwelijks bij te benen was, zag de wereld er een stuk rustiger uit. Tenminste, wanneer we Thomas Hardy mogen geloven. Wol werd met de hand gesponnen, vervoer ging nog per paard en iedereen wist zijn plek.

Maar net zoals nu was het leven niet altijd pais en vree. In tegenstelling tot Jim Crace die in zijn schapenroman Oogst wel degelijk met politieke onrust komt, houdt Thomas Hardy de onrust in het hart aan: de liefde. En wat voor een liefde!

Het begint ermee dat schapenboer Gabriel Oak verliefd wordt op een jongedame: Bathsheba Everdene. Maar het lot beslist en wanneer Bathsheba een boerderij erft en hereboerin wordt, is Oak weer vervallen tot simpele herder en treedt hij in dienst bij zijn grote liefde. Bathsheba is onervaren in de liefde en nadat een buurman holderdebolder is geworden van haar, valt haar oog echter op een jonge luitenant, voor wie iedereen haar waarschuwt: het is een schuinsmarcheerder. En zo hebben we vier mensen die van iemand houden, die echter onbereikbaar is: een ware liefdestragedie, want er vallen ook doden.

Dit alles speelt op het Engelse platteland, waar de roddelende knechten samenkomen in een slecht verlicht soortement taverne, de schapen en de oogsten om hard werk vragen en de veemarkten de reguliere uitstapjes vormen. De knechten zijn niet geschoold, de één een beetje beter van de tongriem gesneden dan de ander. Het is een kleurrijke wereld waarin Gabriel Oak als de sluimerende held op ridderlijke wijze aanvaardt dat zijn grote liefde niet voor hem is bestemd. Terwijl de harten zwaar zijn van verlangen, is er ook het luchtige leven, veelal veroorzaakt door een verfrissende slok alcohol. Thomas Hardy steekt nog net niet de draak met het plattelandsleven, maar soms valt een grote glimlach niet van het gezicht te strijken: onderhoudende scènes markeren meer dan eens het verhaal.

De roman is niet voor niets al vier maal verfilmd (1915, 1967, 1988 en 2015). Het verhaal is heerlijk romantisch, met genoeg drama om een zakdoek bij de hand te houden. De schrijver die met deze roman doorbrak, schreef erna nog een aantal romans, waarvan de roman Tess of the Ubervilles bekendheid kreeg door Roman Polansky’s verfilming Tess.

Het verhaal dat meer dan een eeuw geleden werd geschreven, spreekt tot de verbeelding en had net zo goed in deze tijd kunnen spelen: een verkeerd geplande grap, liefde, verraad en dat alles in het decor van het slaperige platteland, waar de nieuwtjes weliswaar niet via internet, maar bijna net zo snel elk luisterend oor vonden. Een heerlijk romantisch boek met kleurrijke karakters, dat je een aantal onbezorgde uren leesplezier kan bezorgen.

Thomas Hardy – Ver weg van het stadsgewoel (Far from the Madding Crowd, vert. Marcel Otten) Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2016
Leeslinks

Romans rond schapenboerderijen:

Jim Crace – Oogst
Evie Wyld – Overal vogelgezang

Hoe medogenloos het land kan zijn:

Jésus Carrasco – De vlucht

Geheime liefde op een koeienfarm:

Thomas Savage – Het geweld van de hond

Liefde in het Wilde Westen:

Mark Spragg – De vrucht van steen