Romain Puértolas – De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast

Een uitgelezen vakantieboek

Franse slapstick roman over een fakir in Europa.

Er zijn veel manieren om een boek uit te kiezen om te lezen. Je gaat voor een boek dat de media toejuicht, of vrienden je aanraden, er zijn zelfs mensen die zich door hoge stapels boeken in boekhandels laten leiden. Ikzelf ben wat kritischer en kijk naar de schrijver, ik val op een boekomslag (en inhoudsbeschrijving) en heel soms word ik door een titel nieuwsgierig gemaakt.

Ondanks dat het succesvolle boek De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson me niet helemaal beviel – ik vond dat de wereldgeschiedenis er wel erg bij de haren werd bijgesleept – kon ik het niet laten om een kijkje te nemen in de debuutroman van de Franse schrijver Romain Puértolas, wiens titel nog hilarischer is. 

Bovendien produceren Franse schrijvers wel vaker van die heerlijke luchtige, vaak absurde en vol humor geschreven romans, zoals De man die op reis ging van Laurent Graf, Hoe ik dom geworden ben van Martin Page en Circusmannen van Ludovic Loubaudi. Ik hou ervan om voor de afwisseling een hilarisch boek te lezen, tussendoor de veelal ernstige literatuur. Niet dat De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast je alle problemen van de wereld doet vergeten. Het boek levert genoeg maatschappijkritiek en staat vooral stil bij het onderwerp vluchtelingen.

Maar het feit dat een fakir vast komt te zitten in een ikea-kast, spreekt al boekdelen en net als de 100-jarige man die verdween, gaat ook de fakir op reis. De fakir, genaamd Ajatashatru Lavash Patel – roepnaam Aja – komt uit India en zijn familie heeft geld ingezameld opdat Aja een spijkerbed kan kopen, die toevallig in de aanbieding is in een Parijs’ filiaal van de Ikea: “een echt astridlindgrenen spijkerbed, speciale fakiruitvoering Pasöpputprykt, met in hoogte verstelbare (roestvrijstalen) spijkers”. De idee is om het bed te kopen en dan meteen weer terug te vliegen naar India. Maar ja, toen kwam de fakir vast te zitten in een kast en begon hij met zijn omzwervingen door een aantal Europese en een Noord-Afrikaanse landen.

Nu denk je dat een fakir in een ikea-kast weinig mensen zal ontmoeten. Maar zoveel diverse landen als hij aandoet, zoveel mensen ontmoet hij tijdens zijn reis. Het begint al bij Gustavo Palourde, zigeuner en taxichauffeur die Aja naar het verst gelegen Ikea-filiaal brengt, maar die op zijn beurt ook door de fakir wordt bedrogen, een geintje dat ervoor zal zorgen dat Gustavo gedurende het hele verhaal Aja op de hielen blijft zitten. Verder ontmoet Aja de aardige Marie, Afrikaanse vluchtelingen en een heuse filmster.

Aja kwam met één vals biljet van honderd euro (aan een onzichtbaar draadje) en één valse munt naar Frankrijk. Hij doet zijn naam eer aan en weet met zijn fakir-trucs zijn reis te bekostigen. Maar hoe meer geld hij krijgt en hoe meer mensen hij ontmoet, des te vaker begint hij te twijfelen aan zijn foefjes om mensen om de tuin te leiden. Eigenlijk zou de titel moeten luiden: Hoe een Ikea-kast een einde maakte aan de oneerlijke praktijken van een fakir uit India.

Al met al is het een heerlijk verhaal dat je het liefst in één dag wilt uitlezen. Niet te pompeus, maar lekker luchtig en vrolijk, met knipogen naar vluchtelingen, schrijvers en zigeuners. Een ideaal boek voor op vakantie, of voor een middag goed ontspannen.

Romain Puértolas – De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast (L’extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea, vert. Lidewij van den Berg en Katrien Vandenberghe), De Bezige Bij 2014

Leeslinks
Nog meer Franse humorrijke boeken:
Laurent Graff – De man die op reis ging
Martin Page – Hoe ik dom geworden ben
Ludovic Loubaudi – Circusmannen
In ’t Frans, maar wel uit Canada:
Denis Thériault – De eenzame postbode
Ontspannende vakantieliteratuur:
Aravind Adiga – De witte tijger
Patrick deWitt – De gebroeders sisters
Michael Frayn – Skios
Marina Lewycka – Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne
Erlend Loe – Gelukkig getrouwd
Robert Sedlack – Afrikaans safaridagboek
Steve Toltz – Een fractie van het geheel