Erlend Loe – Tang

De Eeuwige Twijfelaar

Noorse roman over een man die in een relatie geraakt en niet weet of hij dit wel wil.

Er zijn mensen die zich in een relatie storten. Er zijn ook mensen die opeens in een relatie blijken te zitten zonder dat ze er zelf werk van hebben gemaakt. Dit overkomt de hoofdpersoon in Tang, een nieuwe roman van de Noorse schrijver Erlend Loe die ook het prachtige boek Super. Naïef schreef.

De hoofdpersoon is een eeuwige twijfelaar, die er zelfs helemaal niet zeker van is dat hij verliefd is. Hij komt een studente tegen, Marianne, die steeds vaker bij hem op bezoek komt, die hem de oren van de kop kletst, die het steeds gezelliger bij hem gaat vinden, die tenslotte voorstelt om te gaan reizen wanneer de hoofdpersoon ontslagen is van zijn werk waar hij ‘losse karweitjes’ deed.

Ze trekken door Europa en eindigen op een plek waar Marianne achter wil blijven. De hoofdpersoon moet alleen terug naar huis. Waar hij opmerkt dat zijn huis er niet op vooruit is gegaan nu Marianne er niet meer is. Als ze dan terugkomt, is de hoofdpersoon er nog steeds niet van overtuigd dat hij verliefd is, maar hij gaat haar wel missen als Marianne een nieuwe baan op een eiland kan krijgen. Daar betrapt hij haar op een andere relatie.

Heel langzaam dringt het besef tot hem door dat de relatie met Marianne geen toekomst meer heeft. Ook al komt Marianne na een flinke tijd weer bij hem terug. Zal de hoofdpersoon sterk genoeg zijn om voor zijn eigen leven te kiezen?

In Naïef. Super zat de hoofdpersoon in een dip waar hij op originele wijze uit probeerde te komen. Het grappige van Tang is dat de hoofdpersoon in een verhouding geraakt waar hij niet zozeer uit probeert te komen, maar waar hij zijn plek niet echt kan vinden. Reuze blij dat hem dit overkomt, kan hij zijn gevoelens niet plaatsen, vraagt zich af of het goed is wat hij doet en trekt hij zijn hele persoon in twijfel. En dit terwijl Marianne als een kenau over hem heen walst. Zij legt hem op dat ze het gezellig hebben met zijn tweeën, dat ze van elkaar houden, hoe de wijn moet worden gevonden, welke zwembril hij moet kopen.

De paar kleine pogingen om een zelfstandige daad te doen straft ze genadeloos af, waardoor de hoofdpersoon natuurlijk niet nog meer zelfvertrouwen krijgt. Hij probeert het leven te zien zoals Marianne hem dat dicteert, maar wordt daar niet echt vrolijk van.

Het is het verhaal van twee verschillende individuen die een relatie aangaan, de een extreem introvert, de ander extrovert. Het is geschreven in de bekende Erlend Loe-stijl: naïef en tegelijkertijd super. In korte hoofdstukjes kun je heerlijk mee-twijfelen met de hoofdpersoon, voel je je betrokken bij deze man wiens leven overhoop wordt gegooid door een vrouw. Naïef. Super was misschien iets sterker, maar ook Tang is een zeer onderhoudende eigenzinnige roman voor mensen die de romantiek weer eens even anders willen zien en houden van een boek met een vette knipoog.

Erland Loe – Tang (Tatt av kvinnen, vert. Paula Stevens), De Geus, 2005

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Gelukkig getrouwd
Muleum
Volvo Vrachtwagens
Doppler
Naïef. Super
Maria & José
Een ander dictaat over de liefde:
Frédéric Beigbeder – Liefde duurt drie jaar
Een prettig gestoorde romance:
Philippe Jaenada – Godin tussen het suikerriet