Ali Smith – Hotelwereld

“Sara, hoe lang deed je erover om te vallen?”

Engelse roman over 5 vrouwen rond een hotel.

Een luxe hotel in Londen is de plek van een ongeluk. Wanneer je voor het hotel staat is er niets te zien. Binnen beweegt zich hotelpersoneel, buiten zit een zwerfster op straat te bedelen. Een gewoon plaatje van een hotel in een drukke straat waar eigenlijk niets bijzonders aan is. Toch weet Ali Smith er een boek over te schrijven. Geen soap-achtige roman over hotelpersoneel en de gasten, maar een verhalen-roman over vrouwen die op de een of andere manier met dit ongeluk te maken krijgen. Deze curieuze roman was in 2001 genomineerd voor zowel de Orange Prize als de Booker Prize. In 2002 won Hotelwereld tenslotte de Encore Award van de Schotse Arts Council Book of the Year.

Het draait allemaal om Sara. Die is begraven en wil met rust gelaten worden. Als geest dwaalt ze rond terwijl ze haar verhaal vertelt.
Dan is er Else die haar vaste plek heeft als dakloze opzij van ’t hotel. Er is een nieuw meisje, dat aan de overkant bij de tapijtenzaak zit. Gaat deze meid haar beconcurreren?

Er is de hotelmedewerkster Lise die ziek is en terugdenkt aan haar werk in het hotel.
Penny is journaliste en ligt zich wat te vervelen in een hotelkamer, wanneer ze geluid op de gang hoort en daar een vreemd kamermeisje aantreft.
Tenslotte is er Clare die op bed ligt en aan haar zusje Sara denkt, die ze vreselijk mist en met wie ze nog vaak praat.

Vijf verhalen, vijf hoofdpersonen plus een epiloog, die uiteindelijk allemaal met elkaar te maken hebben: Sara, Else, Lise, Penny en Clare. Vier levenden, een dode, twee zusjes, twee bedelaars, twee kamermeisjes, een journaliste.

Het opvallendste aan deze roman is de stijl. Ali Smith is vooral bekend om haar korte verhalen. Zo heeft ze voor deze roman 5 verschillende verhalen gecreëerd die allen hun eigen taalstijl hebben: de geest van Sara ‘woeoehoed’ veel en speelt met spreektaal en woorden. Else, de zwerfster is moe van het leven en laat misschien daarom de klinkers uit woorden en zet straatdialogen neer; Lise denkt veel na en is meer van de poëzie en teksten uit hotelpapieren en formulieren; Penny heeft als journaliste het meest normale taalgebruik en tenslotte Clare, die heel emotioneel is en in haar monoloog alle zinnen achter elkaar zet zonder interpunctie.

Wanneer je je de verschillende ritmes eigen hebt gemaakt, kom je in het verhaal over deze vijf vrouwen die allen wel iets droevigs in hun leven hebben moeten verwerken. Sara was een veelbelovende zwemster, die te vroeg is verongelukt. Clare is haar jongere zusje, die veel aan haar hing. Haar ouders, wiens favoriete kind overleden is, zijn zo van slag dat Clare van hun kant geen steun voor haar verdriet krijgt. Else is zwerfster geworden nadat ze te veel in het leven heeft meegemaakt. Penny is een moderne carrièremaakster maar verveeld, en tenslotte is er Lise, een meisje met een zwakke gezondheid die gebukt gaat onder een beroemde moeder die zong en regelmatig op tv is.

Vier leven er nog, eentje is er dood. En hoe droevig de omstandigheden ook, het leven gaat gewoon door. Het totale verhaal is misschien niet de sterkste kant van het boek maar de levens van de hoofdpersonen weten toch te boeien en te ontroeren. Het is zoeken naar de rode draad die deze vrouwen met elkaar verenigt en dat is de spanning die zich achter al deze mooie woorden verbergt.

Het geheel is een intrigerend en van opzet origineel verhaal. De schrijfstijl is poëtisch en onderhoudend, maar ook het verhaal met zijn 6 hoofdstukken, en vooral de monoloog van Clare, is indrukwekkend en emotioneel.

Ali Smith – Hotelwereld (Hotel World, vert. Irving Pardoen), Mouria, 2004

Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:

Winter
De toevallige
Als niet dan zou
Meisje ontmoet jongen

Nog meer verhalen-romans:

David Mitchell – Wolkenatlas
David Mitchel – De geestverwantschap
Daniel Kehlman – Roem
Anthony Marra – De tsaar van liefde en techno